22 juuli, 2009

Kukeseenepirukas

Kukeseene hooaeg on käes ja ma võin kohe käsi südamel öelda, et need on mu lemmikseened. Nad on nii ilusad, nende maitse on ülihea ja lõhn, mis eraldub, kui neid praadida... see kõik on lausa kirjeldamatu :) Ülimaitsvad seened!
Eile avaldas Ragne oma blogis kukeseenepiruka retsepti. Mina proovisin ka eile. Tegin ilma lihata ja üritasin teha nii lahja kui suutsin. Kui ma seda teine kord peaks tegema, siis arvan, et tõmban veidi või pealt ka kokku ja teen mõne lahjema küpsetusmargariiniga. Kui päris aus olla, siis ma väga liivataigna austaja ei ole. Liiga purune ja kuiv mu meelest. Eilne pirukas maitses aga väga hea ja valgehallitusjuust andis sellele just miski ekstra "twisti" juurde. Teistele maitses see pirukas ka väga. Plaan oli seda täna lõunaks tööle kaasa võtta, aga kui läksin seda alla kööki karpi panema, siis oli seda ainult üks väike kriips järel :)

Kukeseenepirukas / kaheteistkümnele

Põhi:
4 dl jahu

1 tl küpsetuspulbrit

0,5 tl soola

175 g võid

1 muna

Täidis:
1 sibul

300 g kukeseeni

2 sl tilli

soola-pipart
Kate:

2 dl 10% hapukoort

2 muna

125 g valgehallitusjuustu (kasutasin Camemberti juustu)


Põhja tegemiseks sega omavahel kuivained. Haki juurde võitükikesed ning muna ja sega kõik korralikult ühtlaseks massiks. Aseta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (minu oma oli Ø 26 cm) põhja ja äärtele ning pane täidise valmistamise ajaks külmkappi.
Prae pannil sibul õlis pehmemaks, lisa puhastatud kukeseened ning prae seni kuni seentest eraldunud vedelik aurustub. Lisa hakitud till ja sega korralikult kõik segamini. Maitsesta soola, pipraga. Tõsta segu külmkapis seisnud pirukapõhjale.
Sega hapukoor ja muna ning vala täidisele. Peale aseta viiludeks lõigatud valgehallitusjuust. Küpseta 180
kraadi juures 35-40 minutit.

3 kommentaari:

Pille ütles ...

Aga proovi nami-nami porgandi-kukeseenepirukat - seal on tainas vähem võid ja porgandid üsna tervislikud. Ja ei mingit juustu :)

Ragne ütles ...

Tore, et maitses, aga jah tuleb tunnistada, et väga lahja küpsetisega tegemist ei ole... samas - pool suve ka möödas ning jõulusööminguteks peab ennast treenima hakkama:)

Doris ütles ...

Oh, see pirukas näeb tõesti mõnus välja. Ka mina muudan pidevalt retsepte lihavabaks ja lahjemaks :D
Pirukate puhul olen asja lahendanud nii, et täidises kasutan koore asemel piima - natuke õhulisem jääb, aga minuarust on see ainult mõnus. Ja põhja teen üldjuhul kohupiima-muretaignast: 2,5 dl jahu, 75 g võid, 100 g kohupiima, 1 tl aroomisoola (sul küll oleks vist vaja koguseid natuke suurendada oma vormi jaoks). Kaloreid seal küll oluliselt vähem pole aga toiteaineid on seal küll rohkem. Ja mulle ta ka maitseb paremini.

Tore blogi muidu! :)