13 juuli, 2009

Väike Pavlova

Ma olen viimase kahe nädala jooksul nii palju maasikaid söönud, aga ikkagi ei ole veel isu täis. Sööks veel ja veel :) Aga eile raatsisin neist ka midagi teha, mitte lihtsalt paljalt suhu pista.
Olen juba ammu mõelnud, et tahaks Pavlova torti teha. Otsisin siis lahjemat versiooni sellest. Ega besee puhul polegi eriti võimalust lahjemalt teha. Suhkur on suhkur :) Aga täidise sain küll tiba kergema. Kasutasin vahustatavat 12% vaniljekastet. Veel lahjema kreemi saaks, kui kasutada rasvatut jogurtit, millele ise maitse järgi puuvilju lisada või teha kohe väherasvase jogurtiga.
Natuke kartsin ka seda tegemist, sest pole kunagi beseed teinud. Erinevatest juhenditest lugesin välja erinevad temperatuurid. Ja kuna praegune ahi, mida kasutan on juba suht vana, siis numbrid mis on nupul ja kraadid mis on ahjus, ei ole sugugi vastavuses. Seega tegutsesin suht umbes-täpselt kõhutunde järgi.

Väike Pavlova / 12tk

4 munavalget
näpuotsatäis soola
200g suhkrut
1tl valgeveiniäädikat
250g maasikaid
250ml Flora Vanilla 12% vaniljekastet

Eelkuumuta ahi 160 kraadini.
Vahusta munavalged tiba soolaga (sool aitab munad kergemini vahtu saada). Vahusta kuni vaht on kõva ja kui keerad kausi ümber, ei kuku
vaht välja.
Lisa vähehaaval suhkur, vahusta kuni mass muutub kõvaks ja läikivaks.
Lisa tl valgeveiniäädikat ja sega õrnalt massi hulka. Äädikas jätab besee seest veidi pehmeks. Kui soovid, et besee jääks kõva, jäta äädikas välja.
Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile lusikatäis munavalge vahtu (võid ka tordipritsi kasutada). Moodusta lusikaga umbes 8-9cm läbimõõduga ringid (võid enne sirkliga ringid teha ning seejärel keera paber teistpidi). Teelusikaga tee keskele lohuke ning tõmba lusika servaga ringi äärtele tipukesed (tekib kuningakrooni meenutav latakas).
Pane kroonikesed ahju ja keera kuumus kohe 140 kraadi peale.
Küpseta 30 minutit või kuni beseekroonid on katsudes kõvad. Keera ahi välja.
Jäta ahjuuks irvakile ja lase kroonikestel 30 minutit jahtuda.
Vahusta vaniljekaste.
Tõsta iga kroonikese lohku vaniljevahtu ning peale lao maasikaid (või muid magusaid marju).
Klaas šampanjat kõrvale ja naudi! :)

Kui beseekorve jääb üle, siis pane nad õhukindlasse karpi ja nad säilivad ka järgmise päevani.

2 kommentaari:

Pille ütles ...

Armas Kuutydruk, Sul on postituses väike apsakas sattunud - kutsud beseed järjekindlalt biskviidiks (biskviit on ikka "tavaline" muna-jahu-suhkur tordipõhi jms).

Kuutydruk ütles ...

Ups!
Aitäh, parandan ära :)