05 veebruar, 2009

Peo planeerimine

Sel laupäeval tuleb meil sõpradega väike istung. Meil pole ammu külalisi käinud ja mõtlesin, et võiks natuke rohkem pingutada ja planeerin menüü ette. Tegemist ei ole õhtusöögiga, pigem selline suupistelaud. Ma ei ole väga osav magusate asjade küpsetamisel-kokkamisel. Seega üritasin vältida vältimatut üllatust, et näe, ei tulnudki kook välja nii nagu pildi peal. Panin siis kirja, mida ma pakkuda tahaks, otsisin retseptid välja ja eelmine laupäev katsetasin. Ja väga õigesti tegin, et katsetasin :)

"Tsirkust & leiba" menüü
Krõbedikud ehk õhukesed krõbedad leivad dipi sisse kastmiseks

Nummik ehk minu leivamasina leib, seest nätske ja pealt krõbe
Kanapallid ehk kanahakklihast väikesed pallikesed
Feta- ja sibulapirukad lehttaignast

Kirsi-šokolaadi muffinid

Krõbedikud

Otsisin erinevad retseptid välja ja valisin kõige lihtsama-kiirema variandi.













Retsept pärit SmittenKitchen blogist. Natuke muutsin seda ja asendasin nisujahu rukkijahuga.
240ml rukkijahu
1tl hakitud rosmariini, plus paar oksa lisaks hilisemaks
0,5tl sidrunhapet + 0,5tl soodat = 1tl küpsetuspulbrit
0,5tl soola

125ml vett
75ml oliivõli + hilisemaks peale pintseldamiseks
meresoola (retseptis olid soolahelbed)

Kuumuta ahi 200C.

Sega jahu, rosmariin, küpsetuspulber ja sool kausis. Tee keskele lohk ning lisa vesi ja õli. Sega puulusikaga kuni moodustub taigen. Sõtku taigen laual ühtlaseks. Olenevalt sellest kui suuri krõbedikke soovid, jaga taigen tükkideks. Hoia vahepeal ülejäänud taignat kilega kaetuna kausis. Rulli üks tükk korraga küpsetuspaberile õhukeseks. Pintselda kergelt õliga, torka paar rosmariini lehte taignasse, puista üle meresoolaga. Tõsta koos küpsetuspaberiga ahjuplaadile ja küpseta kuni kuldpruun, 8-10 minutit. Tõsta krõbedik restile jahtuma. Küpseta järgmised krõbedikud üks haaval. Serverimisel murra parajateks tükkideks.
Krõbedikud võib ette valmis küpsetada ning hoiustada õhukindlast karbis toatemperatuuril.

Retseptis oli kirjas meresoola asemel soolahelbed. Need tundusid mulle aga esialgu liialt kallid. Aga kuna krõbedikud tulid nii maitsvad ja tõenäoliselt teen neid veel, siis järgmiseks korraks ostan ka helbeid. Need näivad leival kindlasti ilusamad.

Kirsi-šokolaadi muffinid
Retsept pärit Juci blogist. Ei muutnud midagi, peale selle, et glasuuri tegin peale. No ja loomulikult ei tulnud minu muffinid nii ilusad nagu pildi peal. Õnneks maitsel ei olnud viga :) Maitsesid isegi liiga hästi. Abikaasa kandidaat vohmis need peaaegu üksi sisse ja siis imestab, et miks tal püksid kitsaks jäävad... :P Kuna muffinid tulid enam-vähem sellised nagu nad tulema oleks pidanud, siis sai see ka menüüsse valitud.2 muna
1 tl vanillisuhkrut
75 g hakitud tumedat šokolaadi
100-130 gr külmutatud kirsse
2 spl fariinsuhkrut
0.75 dl rapsiõli

Sega kirsid fariinsuhkruga ja pane sulama. Vahusta munad suhkruga. Lisa omavahel segatud kuivained, hakitud šokolaad, poolsulanud kirsid ja õli. Sega tainas kiiresti ühtlaseks ja jaota ettevalmistatud muffinivormidesse (täida vormid umbes 2/3 ulatuses). Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 20-25 minutit.

Teine magusakandidaat oli Elina šokolaaditort.
Sellele pikemalt ei peatukski, sest see läks nii metsa kui üldse annab minna. Samas, ära ta söödi ja maitsel polnud viga, aga noh... Ei ole üldse see, mis pildi peal :)

1 kommentaar:

Elina ütles ...

oeh, kahju, et tort metsa läks. midagi vist läks kohupiimatäidisega nihu nagu näha. mina kasutasin täidises tahedamt sorti teralist pakikohupiima ja pärast lisatud koore-šokolaadi segu muutus peale segamist ja külmkapis seismist üsna kenasti määritavaks olluseks. noh, hea, et vähemalt süüa kõlbas.