26 mai, 2009

Nõgesesupp

Lapsena mulle väga meeldis nõgesesupp. Meeldib see siiamaani, aga nüüd Tallinnas elades ei ole leidnud kohta, kust julgeks nõgeseid korjata. Aga pühapäeval käisime meeslemmikuga looduses ja sealt leidsin koha, kust julgesin kotitäie nõgeseid koju kaasa korjata.
Mäletan, et vanaema tehtud nõgesesupp oli väga hea. Hakkasin siis eile netist otsima retsepte, et kuidas teha ja ei leidnud ühtegi sellist nagu minu vanaema tegi. Helistasin siis emale ja tema teadis täpselt :)
Vanaema nõgesesupi sisse käib aga suitsuliha. Kuna mina jätsin linnu- ja loomaliha söömise maha, siis mõtlesin, et kuidas saada seda mõnusat suitsust mekki man. Ja muud ei osanudki välja mõelda, kui mõtlesin katsetada suitsukalaga.

Nõgesesupp külmsuitsulõhega / neljale

umbes 1,5dl kuuma veega leotatud nõgeselehti
1/2 klaasi valget riisi
100g külmsuitsulõhet
3 kõvaks keedetud muna

Pane riis keema, tiba soolaga. Keeda kuni terad on peaaegu pehmed.
Umbes liitri jagu nõgeselehti, loputa need puhtaks. Kalla neile peale keev vesi ning lase paar minutit seista. Kuna nõgesed on praegu alles noored ja varred ei ole puitunud, panin mina nad koos saba ja sarvedega ehk siis ei hakanud lehti küljest lõikama.
Haki kala väikesteks tükkideks ning lisa keevale riisile. Kuumuta paar minutit.
Lisa veest tühjaks pigistatud ja hakitud nõgesed.
Keeda munad ning purusta kahvliga.
Tõsta pott pliidilt ning sega juurde keedumuna.
Serveeri hapukoorega.

Vanaema nõgesesupp
Pane peotäis kruupe keema koos suitsulihaga.
Koori vaht ja lisa nõgesed.
Lõpus lisa juurde muna ning serveeri hapukoorega. Ära sega hapukoort supi sisse.

Kommentaare ei ole: