26 juuni, 2009

Kolmas leivategu

Kolmas leivategu läks kergelt nihu. Seepärast pole ka pilti.
Tegin taas koduses puuahjus. Seekord oli ema ka natuke abiks ja ta pani juba hommikul varakult ahju küdema. Algus oli väga hea. Juuretis kääris ja lõhn oli imehea nagu tavaliselt. Seekord tahtsin katsetada suitsukalaga. Ostsin imehea suitsukala. Oli keegi kuumsuitsu sorbiit... või midagi... hästi hea kala oli, praktiliselt luudeta. Keetsin paar muna ka. Hakkisin kala ja muna veidi peenemaks ja sõtkusin taigna hulka.
Taigent sai aga jälle liiga palju, vormid said ääretasa täis. See ei ole kunagi hea märk. Õnneks sain ma kogu aeg peale passida, et keegi jälle vormist plehku ei paneks.
Lasin neil üks pool tunnikest kerkida ning surasin siis ahju. Ise läksin õue päikest võtma. :) Mõne aja pärast hakkas korstnast juba head leivalõhna levima. Läksin siis tuppa piiluma, mis seis on. Seis oli selline, et leivad olid ahjus kõvasti edasi kerkinud. Kaks vormi olid üle ääre ajanud. Aga muidu oli väljanägemine väga hea. Vorme tagasi ahju pannes tegin väikese vea, vähemalt ise arvan, et see sai saatuslikuks veaks. Eelmine kord kui kodus leiba tegin, vahetasin vormide asukohta ahjus, kui neid vahepeal välja võtsin ja kastsin. Seekord aga läks see kuidagi meelest ja panin kõik samas järjekorras tagasi. Kõige väljapoole, kus oli siis kõige "jahedam", jäi kalaleib.
Nii ma siis pendeldasin paar tundi tuppa-õue-tuppa-õue. Käisin leibu vahepeal vaatamas ja kastmas ning järjekindlalt panin samas järjekorras ahju tagasi. Ei tea, mis mu peas toimus see päev. Igal juhul, lõpuks kui tundus, et nüüd on leivad valmis, otsustasin pojukesed välja võtta. Koputasin kõiki põhja alt, kaks kumises ilusti, üks - kalaleib - ei kumisenud. Panin ta siis igaks juhuks uuesti ahju tagasi. Mõne aja pärast võtsin tema ka välja jahtuma.
Mõni aeg hiljem, kui leivad olid veidi rätiku all jahtunud, otsustasin nad lahti lõigata. Ja selguski kurb tõsiasi. Mu kalaleib oli seest tooreks jäänud. Oli täitsa tainas kohe. Ema ütles küll, et pole häda midagi, aga no see ei olnud ikka see. Ülejäänud leivad - taaskord juustuleib ja puuviljaleib - tulid hästi välja.
Vaatan, äkki võtan sel nädalavahetusel taas leivateo käsile... Näis, ega väga ei raatsi ilusa ilmaga leivavahti pidada :)

Kommentaare ei ole: