06 jaanuar, 2009

Minu nunnu

Kõik algas sellest, et tahtsin isale jõuludeks leivaküpsetusmasinat kinkida. Mäletan juba ammusest ajast, et ta tahaks seda saada. Uurisin selle kohta internetist ja lugesin foorumeid. Erinevatel mudelitel on erinevad programmid, kuid enamikega saab teha leiba-saia ja isegi moosi keeta. Niimoodi uurides hakkas mulle endale see masina mõte juba väga meeldima. Saaks erinevaid maitseleibasid teha, sooja saia hommikuks jne-jne. Aga jah, mõte oli, et isale see kinkida. Igaks juhuks uurisin ema käest, et kas ikka tasub isale see kingitus teha. Ja ema arvaski, et ega isast vist suurt küpsetajat ei saaks. Noh, selle uurimisega tekkis aga minu soovidenimekirja üks rida juurde.
Ja Jõuluvana arvestas mu sooviga! :) Ma saingi omale jõuluks selle imemasina, Kenwood BM210. Tal on 12 programmi, segab ja küpsetab, taimer ja erinevad kooriku pruunistusastmed.
Esimene leivategu algas õhtul kell kaheksa ja leiba sai proovida natuke peale kahteist öösel :) Ma lihtsalt ei suutnud oodata järgmise päevani selle katsetamisega. Esimene üllitis maitses hea, kuid kaubanduslik välimus puudus. Taigen oli liiga kuiv. Teine katsetus tuli aga väga hästi välja. Maitse oli väga hea ning leib nägi välja leiva moodi. Kolmandaks korraks tuleb meelde jätta, et vedelikku nõks vähem. Leib jäi natukene kleepuv, kuid söödud sai ta imekähku sellegi poolest.

Programm 3 ja suurus 700g
Vesi 300ml
Oliivõli 15ml
Päikesekuivatatud tomatite õli 30ml
Rukkijahu 300g
Täistera durumjahu 70g
Nisujahu 30g
Piimapulber 3tl
Sool 1/2tl
Suhkur 3tl
Kuivpärm 1tl
Päikesekuivatatud tomateid 100g (võimalikult kuivaks nõrutatud)

Kõrvitsaseemned 2spl
Röstitud sibul 2spl
Tüümiani
Ained segamisnõusse retseptijärjekorras.

3 kommentaari:

kratu ütles ...

oi, see on nii põnev. ma olen ka mõelnud, et tore oleks leivamasinat omada. aga kuna ma leiba nii väga palju ei söö, siis pole massinat endale ostnud. ruumi ju nii kui nii ka vähevõitu. ehk kunagi tulevikus.

Eva P. ütles ...

Kui tihti teil leivaküpsetusmasin nüüd kasutusel on (s.t nüüd, mil esimene õhin möödas :) )

Kas leivaküpsetusmasinaga saab ka ilma pärmita (näiteks juuretisega) leiba küpsetada?

Kuutydruk ütles ...

Leiba küpsetan iga nädal paar pätsi vähemalt. Poeleiba ei tahagi enam :)

Ma ise ei ole juuretisega proovinud, aga kusagilt nagu lugesin, et juuretisega teha ei saa. Tõenäoliselt saaks masinas küpsetada valmis taignat, kuid sellel ei ole nagu mõtet.